Nyttig å vite
Fortøyning av båt ved brygge
- Bruk 12 - 16 mm tau (avhengig av båtens størrelse)
- Bruk Forsheda-gummidempere
- Totalt 8 fortøyningspunkter
- Båten skal ligge midt i bryggeplassen
- Båten skal kun kunne beveges ca. 20 cm etter fortøyning
- Klikk på bildet
- Alle skal bli sjekket og godkjent av formann brygge - si ifra når du har gjort jobben
- Dette er i henhold til instruks fra Skjærgårdsbrygger v/Stian
- *Serviceverksted for påhengsmotor
- *Din Evinrude E-TEC forhandler i Oslo
- *Delelager for Johnson og Evinrude
- *Hengerutleie
- Medlemmer av Sanddyna Båtforening får 15% på servicepriser
- Medlemmer av Sanddyna Båtforening får 10% på delepriser
- Ved service/reperasjon av flere båter samtidig på Slippen, strykes kjøretillegget
- www.oslooutboard.no
- Vask og impregnering kalesje - kr.1250
- Bytte av vindu på kalesje - fra kr.300 til kr.600 avhengig av størrelse
- Bytte av glidelås - fra kr.300 til kr.600 avhengig av lengde
- Havnetrekk - fra kr.3500
- Ny kalesje uten bøyle - fra kr.6000
- Gå over alle sømmer på 2-delt kalesje - kr.2250
- Nye puter? (Størrelsen på puter + skum bestemmer pris)
- Vask båt og kalesje grundig når den tas opp om høsten
- Sørg for at kalesje og puter lagres tørt og at det er lufting i båten.
- Om våren fjernes alt gammelt og løst bunnstoff, og skader i gelcoat og treverk repareres.
- Bunnstoff inneholder giftstoffer. Bruk derfor beskyttelsesbriller, støvmaske og gjerne hansker.
- Bruk bunnstoff av god kvalitet. Groing øker drivstofforbruket og gir deg en tung høstjobb.
- Les nøye anvisningen på bunnstoffboksene.
- Bruk rull og forlengerskaft når du legger på bunnstoff, så sparer du tid og kropp.
- Klargjør plastbåten med rubbing, polering og voksing.
- Gjennomfukt hele kalesjen
- Påfør vaskemiddel på inn- og ytterside
- Skrubb utvendig med børste eller svamp
- Skyll godt med rent vann
- Heng kalesjen til tørk
- Når kalesjen er tørr, påføres impregnering på yttersiden
Linker (video)
Merk! Alle videoene spilles av i Windows Media Player.
Tilbud på motorservice
Ring Thomas Hansen på tel. 470 10 393
Tilbud på diverse kalesjearbeid
Alle priser er inkl.mva
Ring Aso Kalesjemaker på tel. 970 46 696
8 raske om båtpuss
Vårens båtpuss
Vårens vakreste eventyr! Båtpuss er hyggelig hvis du har god tid, pent vær og gjorde en skikkelig jobb da båten ble tatt på land.
Vi vet det er å vifte med pekefingeren, vi vet at det ikke alltid er så hyggelig, men grunnlaget for en vellykket sesong legges om høsten og vinteren. Hvis du ikke alt har gjort det, er det på høy tid nå å bestille eller få reparert de tingene som ikke virket sist gang båten ble brukt.
Start tidlig
Det lønner seg å starte båtpussen tidlig. Pakk ut båten og sett på kalesjen, som selvsagt er rengjort og impregnert. Da kan du vaske, pusse og polere de dagene det er vær og temperatur til det.
Det beste er å prøve å gjøre båten ferdig i løpet av en helg, men du kan godt vente med å male bunnstoff. På opplagsplasser er det nesten alltid støv og skitt, trærne begynner med sine våryre aktiviteter som skaper blomsterstøv, så går det en uke mellom vaskingen og poleringen, må du vaske på nytt for ikke bare å gni møkka godt fast til gelcoaten.
Bruk bøtte og svamp og vann fra en hageslange. Høytrykkspyler er helt ok, men båten blir ikke ren av dusjen fra amatørutstyr. Vokset du båten om høsten, kan du vaske med mild såpe, ble ikke båten vokset, bruker du vaskemiddel som løser opp fett. Når båten er ren, tørker du den og så er du klar til å gjøre den blank og beskytte gelcoaten.
Poler med voks
Til det finnes det mange forskjellige midler. Det som kalles polish er ofte bare et "rensemiddel". Du kan bruke det til å fjerne gjenstridige flekker. Gni flekken løs og tørk av polishen før den tørker. For å beskytte overflaten bør du bruke voks.
Du kan velge mellom voks i fast form, som er tung å jobbe med og flytende voks som ikke krever like mye etterpoleringsarbeid. Har du funnet frem til en voks som virker bra på bilen kan du gjerne bruke den på båten - eller vise-versa. Det er ikke så lurt å vokse overflater som står i solen. Bytt filler, pussegarn eller poleringskluter ofte.
Gelcoaten, den blanke overflaten til båten, blir matt og falmer med årene. Er du ikke fornøyd med glansen, kan du rubbe. Til det brukes et stoff som kalles rubbing, som kjøpes i fast eller flytende form. Rubbing er slipemiddel som leveres med forskjellig finhet, akkurat som sandpapir. Båtens gelcoat er veldig mye tykkere enn lakken på bilen. Du klarer ikke å pusse deg gjennom den med rubbingen. Fin rubbing kan med fordel brukes på vindskjermer i plexi som er matte og ripete.
Silikon på gummi
Alt unntatt tekstiler og gummilister kan med fordel poleres. Gummilistene behandles med silikon. Er de blitt gamle og morkne slik at de "sverter", hjelper silikon eller andre preparater bare noen dager. For å løse problemet må listene byttes. Det er en vanskelig, men ikke umulig jobb som man bør være to om. Glassmestere har som regel det enkle spesialverktøyet som trengs for å få på plass den hvite låselisten. Du bør bruke silikon på glidelåser, trykknapper og hengsler og låser på luker i plast. CRC eller et annet "rusthindrende middel" dusjes på elektrisk koblingspunkter i båten og på motoren.
Ren i bunnen
Når skroget og overbygget er blankt og fint er turen kommet til bunnen. Har bunnstoffet begynt å "flasse", er det best å fjerne alt sammen. Til det kan du bruke bunnstoff-fjerner.
Bunnen må være ren og tørr før du maler bunnstoff. Slim, skjell og groer lar seg rimelig enkelt spyles og skrubbes av med en gang båten tas på land. Vasket du ikke bunnen om høsten, må det sterk lut til for å få den ren. Er bunnen "høst-vasket", tørker du over den med rødsprit for å fjerne voksstøv fra poleringen.
Vannlinjen merkes med teip og så er det bare å male et fyldig strøk bunnstoff. Til en båt på seks meter trenger du to bokser (1,5 liter). Bruk opp alt. Groe og slim er som alle andre planter avhengig av varme og lys. Derfor kan du godt ta et ekstra strøk eller et ekstra fyldig lag på den delen av bunnen som du ser når båten ligger på vannet. Følg anvisningen på boksen når det gjelder temperatur, malingstidspunkt i forhold til sjøsetting og overmalings-intervaller.
Motoren
De delene av motoren og drevet som står i vann hele sesongen bør stoffes. Du kan ikke bruke samme bunnstoff som til skroget, men trenger et spesialmiddel beregnet på aluminium. De små, grå "dingsene", som er offeranoder i en sinklegering, må ikke stoffes. De beskytter motoren mot tæring på grunn av krypstrøm, og virker ikke hvis de blir overmalt. Enten skrur du dem av eller så dekker du dem til. Ser anodene markspiste ut, må de byttes.
Press nytt, vannfast fett inn i smørepunktene på motoren med fettpresse, sett inn endestykkene på fjernkontrollkablene og styrevaieren med det samme fettet. Propellen bør fjernes år om annet og propellakslingen behandles med fett.
Bunnstoff
Det finnes tre typer bunnstoff på markedet. Hvilket du velger, avhenger av båttypen og båtbruken.
1.Harde bunnstoff
Disse stoffene kalles ofte for hard racing. De "smitter" ikke, kan slipes og egner seg til raske båter som brukes mye og båter som kjøres ofte på tilhenger.
1.Selvpolerende bunnstoff
Stoffet er porøst og avgir farge og "gift" hele tiden. Stoffet kan brukes av alle. Det er en fordel å vaske av båten i og rett under vannlinjen en gang eller to i løpet av sesongen. Det kan gjøres med svamp og saltvann når du bader.
Selvpolerende bunnstoff er like virksomt hele tiden, så det er vanligvis ikke behov for å legge på nye strøk hvert år. Da ender du før eller siden opp med et tykt lag som må fjernes helt, det er en xx-jobb!
1.Myke bunnstoff
Dette er et porøst bunn-stoff. Det egner seg bare på saktegående båter.
Teak
Når båten er ny, er teaken brun. Etter en sesong på vannet er den blitt grå og trist. Det har lite å si for teakens holdbarhet. Vil du fiffe den opp igjen, må den vaskes med et sterkt spesialmiddel og oljes på nytt. Oljen skal trenge inn i treverket, og overskytende olje tørkes vekk før den størkner. Ikke bruk høytrykkspyleren på oljet treverk.
Utendørs teak oljes gjerne ikke, men settes godt inn med grønnsåpe for å hindre at den tørker ut.